Как да изберете очилата, които най-добре ще ви служат? Ключът е да разберете как лещите пропускат светлина. Прочетете какво е VLT и как благодарение на това можете да изберете правилните очила според вашия начин на живот и нужди.

Когато става въпрос за избор на подходящите очила, не става дума само за стил. Изборът на правилните лещи е също толкова важен, ако не и повече. Променящите се светлинни условия могат сериозно да повлияят на вашия опит. Един от ключовите фактори, на които трябва да обърнете внимание при избор на очила, е категорията на пропускане на светлина – VLT (пропускане на видима светлина), която по същество е процентът на светлината, която лещата пропуска през себе си.

Колкото по-висок е процентът на VLT, толкова повече светлина ще минава през нея (висок процент обикновено е идеален за тъмни условия), колкото по-нисък е процентът, толкова по-малко светлина ще минава (нисък процент обикновено е идеален за светли условия).

Разделяме процентите на VLT на 5 категории:
 

  • Категория 0 (80-100% VLT): Идеални за вечер или облачни дни. Лещите в тази категория често са прозрачни, светложълти, светлооранжеви или жълти. 

  • Категория 1 (46-79% VLT): Лещите от тази категория са подходящи за частично облачни дни. Имат розов или оранжев цвят. 

  • Категория 2 (18-45% VLT): Идеални за променливи слънчеви и облачни дни. Ярки цветове, като лилаво, червено, кехлибарено и светлокафяво, са типични за тази категория. 

  • Категория 3 (8-17% VLT): Перфектни за ярко слънце и за хора след операция на зрението. Популярните сиви и кафяви лещи принадлежат към тази категория. 

  • Категория 4 (3-8% VLT): Тези лещи са направени за много ярки условия, като планински туризъм или алпинизъм. Те имат по-тъмни нюанси, като тъмносиво или тъмнокафяво, и са страхотни за хора с чувствителни очи. Трябва да се отбележи обаче, че поради голямата им затъмненост не са подходящи за шофиране.




Изборът между различни очила може да бъде труден, но с разбирането на категориите за пропускане на светлина, можете да вземете идеалното решение за вас. Не забравяйте, че на eyerim ние ясно маркираме слънчевите очила според тяхната категория, винаги директно в описанието на продукта, така че изборът на правилните очила за вашите нужди да е още по-лесен. Бъдете подготвени за всяка ситуация с идеалните очила само за вас!