Независимо дали сте начинаещ, или опитен потребител на контактни лещи, обърнете внимание. Тези 13 основни правила ще ви помогнат да избегнете потенциални проблеми и ще гарантират, че очите ви ще бъдат здрави, а контактните ви лещи – функционални и удобни.
 

1) Не спете с контактни лещи, освен ако вашият очен лекар не е одобрил това

Въпреки че понякога не искате да сваляте контактните си лещи вечер, лекарите предупреждават да не ги оставяте на очите 24 часа в денонощието или докато спите. Този метод на носене е възможен само при някои видове лещи, а дори и при тях продължителното носене трябва да се обсъди с очен лекар.



 

2) Никога не носете лещи по-дълго от препоръчаното за съответния тип

Сменяйте месечните лещи след един месец, а еднодневните лещи – всеки ден! Помнете, че контактните лещи не трябва да се използват по-дълго от препоръчаното от производителя и вашия очен лекар време дори ако контактните лещи са все още удобни и след това.

 

3) Никога не използвайте чешмяна вода върху контактните лещи или калъфа

Чешмяната вода може да съдържа микроорганизми, които могат да повредят лещите или да причинят очни инфекции. Винаги използвайте стерилен разтвор, предназначен за почистване и съхранение на лещи. Чешмяната вода също така няма оптималните рН и осмотично налягане за контактните лещи, което може да доведе до деформация или увреждане.


 

4) Не доливайте пресен разтвор в стар 

Такова доливане може да доведе до бактериално замърсяване и да намали ефективността на разтвора. Старият разтвор може да е отслабен и да е с нарушен химичен баланс, което се отразява негативно на почистването и дезинфекцията на лещите. Затова винаги изхвърляйте използвания разтвор след поставяне на лещите и след това използвайте нов.

 

5) Не използвайте контактни лещи, ако очите ви са раздразнени

Ако очите ви са зачервени, сърбящи или раздразнени, трябва да си вземете почивка от лещите за известно време. Консултирайте се с очен специалист и ако състоянието се влоши, не отлагайте посещението при лекар!

 

6) Не изхвърляйте лещите си в тоалетната или мивката

Контактните лещи не трябва да се изхвърлят в тоалетната или мивката, тъй като могат да причинят замърсяване на водните източници и са вредни за околната среда. Просто изхвърляйте използваните лещи в кошчето за боклук. Някои марки дори предлагат програми за рециклиране на контактни лещи.



 

7) Никога не променяйте вида на разтвора, без да се консултирате с очен лекар

Разтворите за контактни лещи се различават по състав и не всички са подходящи за всеки тип лещи. Смяната на разтвора без консултация с очен лекар може да предизвика дразнене, алергична реакция или увреждане на самите лещи.

 

8) Не споделяйте контактните лещи с други хора

Споделянето на контактни лещи с други хора може значително да увеличи риска от предаване на инфекции и очни заболявания. Контактните лещи винаги трябва да бъдат индивидуални и лични, тъй като всяко око е уникално и има различни нужди.

 

9) Не поставяйте контактни лещи с прекалено дълги нокти

Вероятно неприятна новина за някои дами, но дългите нокти могат да повредят контактните лещи при работа с тях, а също така могат да причинят увреждане на самото око. Важно е да поддържате ноктите си чисти и в добър вид, когато работите с контактни лещи, за да избегнете потенциални усложнения.



 

10) Не позволявайте грим или кремове да влизат в контакт с лещите

Гримът и контактните лещи се съчетават доста добре. Ключът към успеха обаче е предпазливостта!  Поставяйте контактните си лещи, преди да нанесете грим, и ги сваляйте, преди да махнете грима. Разбира се, винаги си мийте добре ръцете, преди да боравите с лещите.

 

11) Избягвайте водни занимания или спа центрове

Контактните лещи никога не трябва да бъдат излагани на въздействието на вода (сладка или морска) или прекомерна топлина. Затова се препоръчва да пропускате дейности, като плуване, вземане на душ, къпане във вана, гмуркане, парна баня или сауна, когато носите контактни лещи. Контактът с вода може да доведе до абсорбиране от страна на лещите на бактерии и други вредни вещества, които могат да причинят инфекции или дразнене на очите. Прекомерната топлина и пара в сауните или спа центровете на свой ред могат да увредят лещите или да променят формата им.


 

12) Не носете контактни лещи след изтичане на срока на годност 

След изтичане на срока на годност лещите могат да загубят свойствата си, като гъвкавост, кислородна пропускливост и способност да задържат влага. Следователно носенето на лещи след изтичане на срока на годност може да доведе до дразнене на очите и повишен риск от инфекции.

 

13) Когато пътувате, не забравяйте да си вземете допълнителен чифт контактни лещи

Кажете с ръка на сърцето – никога ли не сте губили контактните си лещи преди? Може да се окаже предизвикателство да намерите резервни лещи, когато пътувате, особено при специфични рецепти. Ето защо е важно да носите със себе си допълнителен чифт, за да сте подготвени за загуба, повреда или неочаквани ситуации.

Надяваме се тези съвети да са ви помогнали! При правилна грижа контактните лещи ще ви осигурят комфорт и здраве на очите без ограничения. Изберете своите на eyerim!