Контактните лещи са чудесна алтернатива на очилата, но изискват правилна грижа. За да осигурите дългосрочната им функционалност и здравето на очите си, е важно да спазвате няколко основни правила.
 


 

Как да почиствам правилно контактните си лещи?

Несъмнено най-лесните за поддържане контактни лещи са лещите за еднократна употреба. При тях изобщо не е нужно да се притеснявате за почистването или съхранението им, тъй като в края на деня просто ги изхвърляте и на сутринта използвате нови.

Меките многодневни контактни лещи изискват контейнер и разтвор за почистване, изплакване и съхранение - многофункционален (универсален) разтвор, който е много популярен поради лесната си употреба. Има и по-ефективен метод за почистване, за който се използват разтвори за почистване с пероксид. При него обаче трябва стриктно да се спазва специална процедура. 

 

Процедура за ръчно почистване на лещите

 

 

1) Винаги измивайте и подсушавайте добре ръцете си, преди да боравите с лещите. 

2) Поставете лещата върху дланта или гърба на ръката си, сипете малко от универсалния почистващ разтвор върху лещата и разтрийте лещата много внимателно с пръст. Така ще отстраните всички отлагания, които са останали по контактната леща след дезинфекцията.

3) След почистването поставете лещата в специален контейнер, който предварително е напълнен с нов почистващ разтвор (никога не използвайте вода или слюнка, тъй като те съдържат бактерии и други микроорганизми). Сменяйте контейнера редовно на всеки 3 месеца.

4) Лещите винаги трябва да се почистват по този начин преди да ги оставите в контейнера вечер и преди да си ги сложите на сутринта.

 

Забележка: Вече съществуват и разтвори с надпис "NO RUB" (Без разтриване), които би трябвало да осигурят перфектна грижа за лещите дори без ръчно почистване. Въпреки това препоръчваме да почиствате контактните си лещи ръчно, тъй като този метод на почистване ще запази лещите Ви по-чисти, а очите Ви - по-здрави.

 

Искате ли да знаете какво изобщо не трябва да правите с контактните лещи? Прочетете ТУК.



 

Мога ли да използвам обикновена чешмяна вода, за да почиствам контактните си лещи?

Категорично не. Никога не използвайте нищо друго освен специални разтвори за почистване и съхранение на контактните си лещи. Вашите контактни лещи не трябва да влизат в контакт с вода или друга течност. Водата (чешмяна/бутилирана/дестилирана/морска/солена...) може да съдържа бактерии, които могат да причинят сериозни проблеми в очите. Важно е да знаете това и когато пътувате и винаги да имате под ръка разтвор за контактни лещи.

 

Как да съхранявам правилно контактните си лещи?

Многодневните контактни лещи трябва да се съхраняват в предназначените за тях контейнери, които трябва да се поддържат чисти и да се сменят редовно. Сменяйте контейнера поне веднъж на всеки три месеца и я изплаквайте редовно с почистващ разтвор. Никога не използвайте разтвора, който е останал в контейнера от предишния ден!

 

Кога да използвам капки за очи, ако нося контактни лещи?

Капките за очи (или изкуствените сълзи) са чудесен начин да защитите и овлажните очите си. За повечето хора, носещи контактни лещи, капките са препоръчителни и трябва да се слагат, преди да поставите контактните си лещи. По този начин капките могат да се разнесат добре по цялата повърхност на окото, което улеснява поставянето на лещите след това. Производителите обаче посочват, че някои видове капки могат да се слагат и след поставянето на лещите (прочетете внимателно листовката на капките за очи или попитайте вашия офталмолог).
 


 

Как да поставя правилно контактните си лещи?

 

 

1) Измийте и подсушете ръцете си правилно.

2) Внимателно извадете контактната леща от контейнера с върха на пръста си. (За тази стъпка можете да използвате и специална пинсета - тя е по-стерилна, но след като я използвате, пинсетата винаги трябва да бъде стерилизирана).

3) След това поставете лещата на върха на показалеца или друг пръст.

4) Погледнете отстрани, за да проверите дали контактната леща не е обърната наобратно. Ако е обърната правилно, тя трябва да наподобява формата на купичка.

5) Внимателно дръпнете долния клепач с пръст и погледнете нагоре, като държите окото широко отворено, и поставете лещата в центъра на окото.

6) Затворете окото и мигнете. Така лещата ще се намести на правилното място. Ако е необходимо, можете леко да докоснете лещата и да я преместите към центъра. 

7) Правилно поставената контактна леща трябва да е удобна в окото. Ако това не е така, извадете я, почистете я внимателно с разтвор, и я поставете отново.

8) Поставете втората леща по същия начин.

 

Забележка: Никога не превишавайте препоръчителното време за носене и сменяйте лещите редовно според препоръките на производителя.

 

Трябва ли да спазвам специална хигиена при работа с контактни лещи?

Винаги измивайте добре ръцете си, преди да работите с лещите (използвайте сапун без парфюми и масла) и ги подсушавайте с кърпа без власинки. Не докосвайте никакви текстилни материали. Старателно измитите ръце ще ви помогнат да избегнете възможни очни инфекции. 

Важно е също така да избягвате контакт с вода. Когато се къпете, плувате, посещавате сауна или извършвате други дейности във вода, по-добре сваляйте лещите си, за да предотвратите замърсяване или увреждане.

 

Трябва ли да продължа да ходя на очен лекар, ако нося контактни лещи?

Дори ако вече имате рецепта (независимо дали за очила или контактни лещи), редовните прегледи при очен лекар 1 път годишно са от съществено значение. Ако имате някакви проблеми, като например зачервяване на очите, болка или нарушено зрение, незабавно потърсете професионална помощ.



 

Правилната грижа за контактните лещи удължава живота на лещите ви и осигурява здравето на очите ви. Следвайте тези прости стъпки и се наслаждавайте на комфорта и предимствата, които предлагат контактните лещи.