Купихте ли нови диоптрични очила и сега ви боли главата? Изпитвате ли умора в очите? Падат ли лесно от главата ви? Поръчането на друг модел не винаги е решение. Опитайте първо тези препоръки от нашите оптометристи.
 

Очите се свикват с новите диоптри за 1 седмица

Ако сте преминали към различни лещи или индекс, трябва да изчакате няколко дни, докато това "се превключи и в главата ви". Първите дни е нормално да усещате главоболие и умора в очите, сълзене или дори изкривено зрение (например, можете да видите квадрат като диамант). Ако имате астигматизъм, може дори да ви се струва, че пода се повдига, когато качвате стълбите. За около 1 седмица се развива навик и за многофокусни (прогресивни) лещи това е дори до 2 седмици. Нашите оптометристи препоръчват да следвате тези насоки:

- Не започвайте да носите новите си очила до следващата сутрин - по този начин очите ви ще се събудят в нова среда и ще се адаптират по-лесно.
- Носете новите очила колкото е възможно повече и НИКОГА не ги сменяйте със старите. Избягвайте да сменяте новите очила със старите през деня, тъй като можете да объркате както очите си, така и мозъка.
- Започнете да носите новите очила вкъщи първо и идеално през уикенда, когато не трябва да работите 8 часа пред компютъра. Дори ако имате защита срещу синята светлина, очите ви ще бъдат по-натоварени от фокусирането при четене, шофиране и т.н.
- За многофокусни (прогресивни) лещи, опитайте да гледате на разстояние, както и на близко. Седнете на дивана и опитайте да гледате книгата и телевизора наизменицо, за да намерите правилния ъгъл. Ако проблемите ви продължават за седмица, незабавно се свържете със своя офталмолог или оптометрист.

Регулирайте носните подложки според формата и размера на носа ви

Ако новите очила не пасват на носа ви, регулирайте разстоянието между носните подложки. Хванете носната подложка между палеца и показалеца си, нежно я извивайте и я пробвайте пред огледалото. Носната подложка трябва да седи удобно на носа. Ако изглежда криво, сложете ги настрана и повторете процедурата. Избягвайте да извивате носните подложки, като натискате рамката срещу носа си, докато очилата са на лицето ви. Това е наистина нежна корекция и трябва да бъдете търпеливи.

Állítsd be az orrpárnákat az orrod alakjához és méretéhez

Загрейте падащите очила със сешоар и извийте краищата на дръжките

Ако новите очила не държат на главата ви, регулирайте краищата на дръжките зад ушите. Преди да приложите натиск към очилата, загрейте ги със сешоар, за да не се счупят. Сушете очилата в посока, далеч от лещите, които могат да бъдат повредени от топлия въздух. Ще отнеме 30 секунди за загряване на страните за начало, ако те все още са твърди, можете да ги загреете повече. Избягвайте използването на открит пламък (запалки, свещи), които биха могли да повредят повърхността и цвета на очилата.

Ако сте следвали всички препоръки и очилата все още не пасват, не трябва да се притеснявате изобщо.